KRKONOŠE SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO STŘEDNÍ MORAVA JIŽNÍ MORAVA VYSOČINA VÝCHODNÍ ČECHY ČESKÝ RÁJ ČESKÝ SEVER SEVEROZÁPADNÍ ČECHY ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ PLZEŇSKO ŠUMAVA JIŽNÍ ČECHY PRAHA OKOLÍ PRAHY PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
OBLAST OSTRAVSKO
  Město Ostrava
Dopravní přístupnost
Informační centra
Města a obce
Osobnosti a rodáci
Destinační management
 
KULTURA, ZÁBAVA, SPORT
  Kultura a zábava
Sport a relaxace
Katalog KUDY Z NUDY
Aktivní dovolená
 
PAMÁTKY A ZAJÍMAVOSTI
  Památkové rezervace
Památkové zóny
Hrady a zámky
Památky a architektura
Církevní památky
Přírodní zajímavosti
 
TURISTIKA A VOLNÝ ČAS
  Agroturistika
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
 
LÁZEŇSTVÍ
  Lázeňská zařízení
Lázeňské domy a sanatoria
Lázeňská procedura
Přírodní léčivé zdroje
 
KONGRESOVÁ TURISTIKA
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
 
UBYTOVÁNÍ A STRAVOVÁNÍ
  Hotely, penziony
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Další stravování
Gastronomické speciality
 
Království perníku

Frenštátské lyžování [ Skokanský můstek ]

Frenštát pod Radhoštěm, Skokanský můstek
Skokanský můstek
Frenštát p.R. a jeho okolí - Radhošťské beskydy patří k tradičním oblastem lyžařského sportu v České republice. Začátky organizovaného lyžování v Beskydech se datují okolo roku 1910 a jsou svázány v prvé řadě s činností Pohorské jednoty Radhošť, ale i Klubu českých turistů, Sokola a Svazu lyžařů.

První lyžaři byli němečtí úředníci z Mor. Ostravy vyškolení v lyžařském umění v Alpách, později - v letech 1912 - 1914 již byly na Pustevnách pořádány nedělní kurzy pro pokročilé lyžaře.

První světová válka zastavila rozvoj lyžařského sportu, nový rozmach nastal v poválečném období. V oblasti Radhošťských Beskyd jsou budovány sjezdařské, slalomové a běžecké tratě, sáňkářská dráha a skokanské můstky, v roce 1940 sedačková lanovka z Ráztoky na Pustevny - první ve střední Evropě. Beskydy se stávají významným lyžařským střediskem, místem konání významných lyžařských soutěží včetně mistrovství Svazu lyžařů RČS a mezinárodních závodů.

V průběhu druhé světové války byly Pustevny jediným střediskem českých a moravských lyžařů. Po roce 1945 nastalo období výkonnostního vzestupu lyžování ve Frenštátě, na kterém se významně podílel nově vzniklý závod MEZ.

Frenštátské sjezdové lyžování dosáhlo největších úspěchů začátkem 50. let zásluhou sourozenců Zdeňka a Ludmily Parmových a Františka Pituchy. Tito se stali později trenéry a vychovali řadu úspěšných závodníků a trenérů.

V současnosti se na sjezdových tratích v oblasti Pusteven význačnější soutěže nekonají.

Nejznámějším běžeckým závodem konaným na Pustevnách každoročně od roku 1949 je Memoriál Jana Šrubaře - lyžaře, který se stal obětí boje proti fašistům.

V běžeckých disciplínách bylo frenštátské lyžování nejúspěšnější v 70. letech zásluhou Karla Sackého a Miroslavy Jaškovské. Četní úspěšní závodníci v žákovských a dorosteneckých kategoriích později reprezentovali lyžařské oddíly při vysokých školách.

Nejúspěšnější lyžařskou disciplínou od konce 60. let je skok na lyžích především zásluhou olympijského vítěze a mistra světa Jiřího Rašky. Jeho úspěch daly impuls k projektu střediska skokanských můstků s umělou hmotou na svazích Horeček.

Po jeho triumfu na X. ZOH v Grenoblu, kde pro ČR vybojoval první zlatou medaili byl v rekordním čase 40ceti dnů vybudován můstek s kritickým bodem K=42. V tomtéž roce zahájena stavba středního a velkého můstku s parametry P=72 a K=90, všechny dle projektu Josefa Zity. V letech 1969 až 1973 byl vybudován areál můstků v dnešní podobě včetně parkoviště a večerního osvětlení. Můstek K=90 byl jako první na světě této velikosti pokryt umělou hmotou.

Každoročně jsou zde pořádány mezinárodní závody Grand Prix za účasti světové špičky skokanů i další populární soutěže jako Beskydská liga mládeže, Pohár hotelu Vlčina a Čokoládová cena.

Pozdějším instalováním výkonných sněhových děl, vybudováním dvousedačkové lanovky a celkovou modernizací areálu se zlepšily podmínky pro pořádání závodů na sněhu jakými jsou závody o cenu Pohorské jednoty Radhošť a řada Mistrovství ČR ve všech kategoriích.

Frenštátští lyžaři využívají skokanský areál především k výchově mladých skokanů. Dříve byli nejlepší z nich soustředěni v Tréninkovém středisku mládeže, odtud přecházeli do Střediska vrcholového sportu. V 90. letech obě střediska zanikla a náhradou bylo při TJ Frenštát vytvořeno Tréninkové centrum.

Ve Frenštátě p.R. tak díky dobrým podmínkám a dobrým trenérům vyrostla řada skokanů - Parma, Sakala, Jež, Dluhoš, Raška j., Krompolc, Sucháček, Kahánek, Janda - kteří získali zlaté, stříbrné a bronzové medaile na Zimních OH, Mistrovství světa FIS mužů a juniorů a Mistrovství ČR ve všech kategoriích.
Frenštát pod Radhoštěm, Skokanský můstek
Skokanský můstek

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.frenstat.cz

Typ záznamu: Skokanský můstek
AKTUALIZACE: Kateřina Krestová (Městské kulturní středisko) org. 56, 10.10.2007 v 09:28 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
REGIONY A OBLASTI ČR
  Turistické regiony ČR
Turistické oblasti ČR
 
VYHLEDÁVÁNÍ
  Vyhledávací centrum
Rejstřík oblasti
Databanka akcí
 
ZPRÁVY A AKTUALITY
  Tiskové zprávy
Aktuality
 
SLUŽBY PRO TURISTY
  Informační centra
Průvodcovské služby
Tlumočníci a překladatelé
Bankovní služby
Turistický produkt
 
KALENDÁŘ AKCÍ OBLASTI
  Akce pro děti
Kino, divadlo, výstavy
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
Kalendář kongresů, konferencí
Kalendář veletrhů a výstav
 
FOLKLOR A TRADICE
  Etnografický region
Etnografický subregion
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
 
KLUB ČESKYCH TURISTŮ
  Krajská oblast KČT
Odbor KČT
Turistické odznaky a známky
 
REGIONÁLNÍ ROZVOJ
  Regiony a sdružení
Investiční příležitosti
Průmyslové zóny
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba